FORGOT YOUR DETAILS?

Zašto da se bavite pisanjem?

уторак, 02 јун 2015
pisac pise olovkom pod svijecom

Pisanje

Ako volite pisati, sigurno ste ponekad razmišljali o sebi kao piscu. Ali ako još razmišljate trebate li početi da pišete barem za svoju dušu, pročitajte tri razloga zašto vrijedi pisati.

„O tome bi se dala napisati knjiga!“ Tu ste rečenicu vjerojatno čuli ili izgovorili već mnogo puta? Bilo da je riječ o uzbudljivim doživljajima, dramatičnim obrtima u životu ili naročito smiješnim događajima, mnogo toga što sami doživljavate, vidite ili čujete od drugih rado biste i da zapišete.

Pisanje je više od hobija – pisanje obogaćuje život

Čini se da ne postoji druga aktivnost u slobodno vrijeme koja bi bila tako napeta i privlačna kao što je pisanje. Mnogima je to najljepši hobi jer pred sobom vide različite mogućnosti: mogu pisati romane, priče, anegdote, novele, kriminalističke priče ili knjige za djecu, svoju porodičnu istoriju, opisivati svoj posao, govoriti o svom stručnom području, o putovanjima, umjetnosti ili religiji…

Popis je beskrajan, kao i mašta.

Pisati znači krenuti na putovanje u nove čudesne pustolovine

Sjećate li se svoje najveće pustolovine? Pisanje vas poziva u carstvo riječi u kojem se kriju najrazličitije mogućnosti. Pisanje će izoštriti vaše zapažanje, vaš intelekt i dar posmatranja. Kako sebe samog, tako ćete i svijet i ljude oko sebe da doživljavate intenzivnije. Potraga za pravom riječi potaknuće vašu maštu i obogatiti rječnik.

Pisanje je pustolovina u kojoj nikad ne znate kamo će vas odvesti kraj. Može vas dovesti do više samopouzdanja, do novih životnih promjena, možda do novca i slave. Možete pisati samostalno, nezavisno, te raditi kreativno. Koja druga aktivnost ili hobi nudi toliko mogućnosti?

Pisanjem stičete priznanje i poštovanje

Ko dobro piše, stiče priznanja. Jeste li primijetili da se o ljudima koji se dobro pismeno izražavaju govori s poštovanjem? To i ne čudi jer duhovno se bogatstvo najljepše pokazuje u jezičkom izažaju.

Ipak nije piscima njihov dar uvijek urođen. Dobro pisanje nije ni čarolija niti talent, nego vještina koja se može naučiti: s voljom, uz stručno vođenje i naravno, uz mnogo, mnogo vježbe.

Imajte na umu da vaša prva napisana djela možda neće biti bestseleri. I kratke priče mogu vam osigurati priznanje i uspjeh. Tako je počeo stvaralački put većine pisaca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP