FORGOT YOUR DETAILS?

Turisti uništavaju Sikstinsku kapelu

четвртак, 12 јун 2014

Vatikan – Prašina, znoj i ugljen dioksid koje sve veći broj turista unosi u Sikstinsku kapelu ozbiljno prijete da naruše lepotu neprocjenjivih Mikelanđelovih fresaka, saopštio je Vatikan, koji se nada da će novi sistem klimatizacije i osvjetljenja uspjeti da zaštiti jedno od najpoznatijih remek-djela renesansnog majstora.

Sikstinska kapela

Sikstinska kapela

Oko šest miliona ljudi godišnje posjeti ovu pinakoteku italijanskog renesansnog slikarstva.

Opčinjeni su čuvenim, 500 godina starim freskama koje krase svod kapele i koje se smatraju jednim od čuda zapadne civilizacije.

Tokom ljeta, broj posjetilaca Sikstine – u kojoj se u tajnim konklavama biraju pape, može da dostigne čak 20.000 u jednom danu.

Broj turista je porastao za 300 procenata od 1980. godine kada ih je bilo „svega oko 1,5 miliona godišnje“, objašnjava Antonio Paoluči, direktor vatikanskih muzeja.

„Danas, Sikstinska kapela rizikuje da postane žrtva vlastitog uspjeha“, istakao je on.

„Šest miliona posjetilaca je impresivan broj, ali objektivno opasan za očuvanje fresaka“, dodao je Paoluči.

On je naveo da navala turista za sobom ostavlja mješavinu prašine, znoja i ugljen dioksida koji nagrizaju oslikane zidove i prijete da ih oštete.

Radovi na postavljanju novog sistema klimatizacije i osvetljenja, koji su započeli danas, trebalo bi da budu završeni do oktobra.

Godine 1980. pokrenuti su opsežni restauratorski zahvati na freskama koji su trajali 14 godina.

Tada su temeljnim čišćenjem, otapanjem debelog sloja prašine i čađi koji su se vijekovima taložili na slikama, kao i otklanjanjem posljedica nevješte restauracije u XVIII veku, izašle na videlo originalne, jarke boje.

Njima je Mikelanđelo oslikao biblijske prizore, među kojima je jedna od najpoznatijih scena u istoriji umetnosti – predstava „stvaranja čoveka“ u kojoj Tvorac blagim dodirom prsta Adamu uliva život.

Paoluči je rekao da aktuelni sistem klimatizacije, koji je Vatikan ugradio tokom obnavljanja kapele devedesetih godina, više nije dovoljan da se bori sa količinom prašine i prljavštine koju turisti svakodnevno unose.

Vatikan nije obelodanio vrijednost radova na postavljanju novog sistema koji su osmislili muzejski stručnjaci i kompanija „Karijer“, ali je naveo da će oni biti finansirani iz donacija.

Proteklih godina bilo je apela da se ograniči broj posjetilaca kako bi se freske kapele zaštitile, a sam Paoluči je ranije kazao da će to možda biti neophodno.

Trenutno ne postoji dnevni limit za ulazak posjetilaca u kapelu, mada je uveden sistem čekanja u redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP