FORGOT YOUR DETAILS?

Tretjakovska galerija, hram ruskog slikarstva

уторак, 30 октобар 2012

Moskva – Tretjakovska galerija u Moskvi je duhovni centar vizuelnog stvaralaštva Rusije. U njoj se čuva ono najbolje što je Rusija stvorila, od najstarijih ikona do ostvarenja savremenih slikara i vajara.

 

Tretjakovska galerija

Tretjakovska galerija

Za Tretjakovsku galeriju (Državnu galeriju „Pavel Tretjakov“) čuo je svako ko se bar malo interesuje za rusku umjetnost i slikarstvo. Ko god dođe u Moskvu, makar i na kratko, želi da posjeti ovaj čuveni muzej. Upravo se ovde nalazi jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih zbirki ruske umjetnosti.

U njoj se može vidjeti mnogo toga – od jedinstvenih ruskih ikona do ostvarenja savremenih slikara i vajara. Muzej se posebno ponosi umjetničkim djelima koja ulaze u zlatni fond ruskog i svjetskog slikarstva. Djela Rjepina, Serova, Vrubelja, Kramskog, Šiškina, Levitana i mnogih drugih slikara, koja su nam poznata zahvaljujući njihovim mnogobrojnim reprodukcijama, ovde možemo vidjeti u originalu.

Nemoguće je govoriti o ruskoj kulturi, a ne spomenuti Tretjakovsku galeriju. To je jedan od duhovnih centara naše zemlje, jer čuva ono najbolje što Rusija posjeduje.

Osnivači galerije

Ivan Kramski. Portret Pavla Tretjakova, 1876.

Ivan Kramski. Portret Pavla Tretjakova, 1876.

Braća Tretjakov potiču iz stare, ali ne tako bogate trgovačke porodice. Njihov otac, Mihail Zaharovič, dao im je dobro domaće vaspitanje. Od mladosti su se bavili porodičnim poslovima, najpre trgovinom, a potom i proizvodnjom. Zajedno su osnovali čuvenu Veliku Kostromsku fabriku lanenih proizvoda i bili poznati kao dobrotvori i društveni poslenici. Obojica su bili i kolekcionari, s tim što je za Sergeja to bio samo hobi, dok je Pavlu kolekcionarstvo postalo životni poziv u kome je on vidjeo sebe i svoju misiju. Ipak, on nije bio samo kolekcionar, nego i pokrovitelj slikara, a ponekad i inicijator i moralni koautor njihovih ostvarenja. Prve slike ruskih umjetnika našle su se u kolekciji Tretjakova još 1856. (ova godina se i smatra godinom osnivanja galerije). Od tada njegova zbirka stalno raste.

 

 

 

Muzejska kolekcija

Najbogatija je zbirka slika iz druge polovine 19. veka, kojoj nema ravnih. Muzej je čuven po slikama Perova, Levitana, Gea, Vrubelja, Savrasova, Kuindžija, Serova, Vasnjecova, Surikova i Rjepina, koje je stekao još osnivač Tretjakovske galerije. Ovde su sabrana vrhunska ostvarenja zlatnog doba ruskog slikarstva.

Poslije oktobra 1917. muzejska kolekcija je dopunjavana nacionalizovanim zbirkama i djelima savremenih slikara. Ova platna dočaravaju razvoj sovjetske umjetnosti, njenih zvaničnih tokova i njene ilegalne avangarde.

Tretjakovska galerija i dalje popunjava svoj fond. Početkom 21. veka otvoreno je odeljenje savremene umjetnosti u koje pristižu djela modernih slikara. Pored slika, galerija posjeduje dragocjeni arhiv rukopisa i veliku zbirku ruske grafike i skulpture. Bogata kolekcija staroruske umjetnosti i ikona jedna je od najboljih na svijetu. Osnovao ju je još P.M. Tretjakov. Nakon njegove smrti ova zbirka se sastojala od oko 60 umjetničkih predmeta, a sada ima oko 4000 eksponata.

Umjetničke slike u Tretjakovskoj galeriji

Umjetničke slike u Tretjakovskoj galeriji

 

izvor: Ruska reč

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP