FORGOT YOUR DETAILS?

Slavni pisci koji su mrzili pisanje

среда, 20 мај 2015
Pisac bez ideje

Teško do inspiracije

Iako su se pisanjem bavili veći dio života i ono ih je učinilo slavnima širom svijeta, brojni poznati pisci često su isticali da je to što rade mučno i time sasvim jasno blatili život od pera. Pročitajte koji su to pisci bili u ratu sa svojim zanimanjem.

Kurt Vonegat

‘Kada pišem, osjećam se kao čovjek bez ruku i nogu, samo s bojicom u ustima’, rekao je američki pisac Kurt Vonegat, autor hvaljenog romana ‘Klaonica pet’. Ipak Vonegat nije sam u svom stavu prema pisanju kojim se bavio dugi niz godina, sasvim dobrovoljno i bez prisile.

Virdžinija Vulf

Slavna engleska književnica Virdžinija Vulf, poznata po romanima ‘Gospođa Dalovej’, 1925., ‘Svjetionik’ i ‘Valovi’ i brojnim drugim djelima, čitanje je uporedila sa bolešću krivom za jedno još gore stanje – sklonost pisanju.

„Jednom se bolest čitanja urotila protiv sistema koji oslabljuje kako bi postao lak plen za drugu napast koja počiva mastilu i širi se perom. Bijednik se okreće pisanju’, tvrdila je Vulf.

Flaneri O“Konor

Daleko od upoređivanja s tjelesnim propadanjem i bolesti nije otišla ni američka književnica Flaneri O’Konor, autorka romana ‘Teško je naći dobra čovjeka’ i ‘Mudra krv’.

‘Pisanje romana strašno je iskustvo, tokom kojeg kosa često ispada, a zubi propadaju’, napisala je.

Džejm Džojs

Književni velikan, irski pisac Džejms Džojs, svoje je zanimanje uporedio sa mučenjem, ali onim sasvim maštovitim ‘Pisanje na engleskom najdovitljiviji je oblik mučenja ikad smišljen za brisanje grijeha počinjenih u davnim životima’, konstatovao je Džojs.

Ursula Legvin

Za američku autorku najpoznatiju po romanu ‘Lijeva ruka tame’, Ursulu Legvin, pisanje je nimalo vedar spoj usamljenosti i uzdaha. ‘Pisanje ne stvara nikakav zvuk, osim uzdaha, i može se činiti bilo gdje, i čini se u samoći.’

Džon Dos Pasos

Za kraj američki umjetnik i književnik Džon Dos Paso, u intervjuu za Njujork Tajms 1959. godine zaključuje: ‘Da postoji pakao namijenjen samo piscima, bila bi to prisila da kontempliraju nad svojim ličnim književnim djelima.’

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP