FORGOT YOUR DETAILS?

Pronađen lik slike međunožja vrijedne 40 miliona evra!

четвртак, 25 септембар 2014

Neobična slika „Porijeklo svijeta“ umjetnika Gistava Kurbea koja prikazuje vaginu, dobila je zanimljiv „nastavak“. Pronađena je slika ženske glave koja je, tvrde stručnjaci bila deo originalnog platna načinjenog još 1866. godine!

 

Slika koja je skandalizovala Pariz!

Slika koja je skandalizovala Pariz!

Slika je zbog provokativnog motiva bila sklonjena od očiju javnosti preko sto godina, a anonimni ljubitelj umjetnosti je 2010. slučajno nabasao na njen izgubljeni dio, platno sa naslikanom glavom žene, u jednoj pariskoj antikvarnici.

Ne znajući šta kupuje, za nju je tad platio 1.400 evra, ni ne sluteći da je vrijednost prvobitnog remek djela čak 40 miliona evra!

Čuvena slika „Porijeklo svijeta“ u pariskom Muzeju Orsej, zloglasna je po prilično živopisnom prikazu ženskih genitalija u krupnom planu.

Francuski stručnjaci vjeruju da je glava pronađena u prodavnici polovnog namještaja, a naučni nalazi potvrdili su da je čuveno međunožje dobilo i lik.

 

Konačno pronađen i lik ženskog modela...

Konačno pronađen i lik ženskog modela…

– „Porijeklo svijeta“ konačno ima lice – kazao je Žan-Žak Fernije, stručnjak za Kurbea za pariski „Pari mač“, dodavši da je ovo jedno od „najsmjelijih djela u istoriji slikarstva“.

Malo platno dimenzija svega 46×55 cm koje je kada se pojavilo šokiralo Francuze, neki smatraju ujmetničkim remek-djelom, a drugi pornografijom.

Iako se pretpostavljalo da je model za sliku bila crvenokosa Irkinja Džoana Hiferman, ljubavnica američkog slikara Džejmsa Vislera koja je Kurbeu često pozirala u to vreme, vladalo je mišljenje da je lik žene izostavljen kako bi umjetnik sačuvao njenu čednost.

Ipak, ako je to tačno, to nastojanje mu je palo u vodu, pošto je trenutni plan nalazača slike glave da taj deo platna koji nedostaje spoji sa originalom, čak vijek i po nakon što je djelo nastalo.

 

Izvor: Paris Match

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP