FORGOT YOUR DETAILS?

Pol Sezan, neshvaćeni impresionista

четвртак, 22 октобар 2015
Paul Cézanne

Pol Sezan

Kao mladić je pohađao kurseve slikanja, ali nije primljen u Školu lijepih umjetnosti u Parizu

Sezan je poznat po svojim slikama pejzaža, portreta i mrtve prirode, međutim za svog života nije smatran za velikog umjetnika i susretao se sa pogrdama i uvredama jer se razlikovao od dotadašnjih umjetnika.

Pol Sezan prirodu nije predstavljao vjerno kao njegovi savremenici već kroz igru svjetlosti i sjenke pridajući mnogo pažnje na strukturu slike. Pejzaže je pojednostavljavao na geometrijske oblike i upotrebljavao je neočekivane sjenke i zbog toga se može smatrati prethodnikom kubizma, dok su njegovi likovi bez pokreta, izraza i mimike.

Njegova umjetnost je bila nova, neuobičajena i neshvaćena, a javnost je počela da voli njegove slike tek kada je prevazišla mišljenje da su nekompletne fleke na slikama.

Pošto je spojio boju i prostor na novi način u značajnoj meri je uticao na slikarstvo 20. vijeka.

Čuveni umjetnik je sa ponosom govorio: „jednom jabukom želim da zadivim Pariz“ jer je znao da se i sasvim običnim temama bez ikakvog estetičkog sadržaja može ostvariti veliko slikarstvo.

Veliki broj njegovih mrtvih priroda prikazuje obične kuhinjske tanjire, ćupove za vodu, vaze, činije i voće. Smatrao je da je slikanje voća najlakši način za uspostavljanje volumena, ali i da za naglašavanje suptilne gradacija boja.

Kao mladić je pohađao kurseve slikanja, ali nije primljen u Školu lijepih umjetnosti u Parizu i nakon toga kupuje atelje u Parizu i posvećuje se slikarstvu.

U gradu svjetlosti se upoznao sa Alfredom Sislijem, Ogistom Renoarom i Klod Moneom, međutim ni to mu nije pomoglo da se upiše na Akademiju.

Kada je imao 25 godina počeo je prilaže svoja djela za Salon, ali ih komisiji koja je radila po konzervativnim principima akademizma, nije prihvatila.

Slična odbijanja je doživjela i grupa ostalih impresionista što ih je to podstaklo da osnuju svoj Salon.

Njegove slike su često meta krađe

Pol Sezan se sa ostalim impresionistima našao na susretima „Salona nezavisnih“ 1863. godine, gdje su njegove slike po prvi put izložene.

Godina 1874. i 1877. izlagao je na izložbama impresionista, ali su njegova djela neshvaćena i postaju izvori podsmijeha kritičara. Zbog toga se ovaj veliki umjetnik povukao, distancirao od svojih prijatelja i vratio kući u Eks an Provans.

U svom rodnom gradu je kupio atelje koji nije napuštao od 1900. godine. U to vrijeme, probojem impresionista, i on postaje poznat.

Međutim, par godina kasnije, tačnije 1906. godine dok je radio pao je u nesvjest nakon čega je ležao nekoliko sati na jakom pljusku. Posle osam dana je umro u 67. godini života od upale pluća.

Slike Pola Sezana se danas nalaze u najznačajnijim muzejima svijeta, ali su i česta meta krađe.

Prošle godine je u Srbiji bio skandal kada je u Beogradu pronađena jedna od njegovih slika „Dječak u crvenom prsluku„, kao i još tri ukradene slike poznatih impresionista iz Muzeja zadužbine E. G. Brlea u Cirihu.

 

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP