FORGOT YOUR DETAILS?

Otvorite, ima izać!

понедељак, 07 септембра 2015
zbirka aforizama

Naslovna strana zbirke aforizama – Otvorite ima izać!

Banjalučki književni stvaralac (aforističar i romanopisac), Darko Samardžić Kodar, objavio je zbirku aforizama provokativno-zabrinjavajućeg naslova i izazovno-mudrog sadržaja – Otvorite, ima izać!

Aforizmi Darka Samardžića Kodara imaju u literarnom stilskom određenju oksimoronsku prepoznatljivost, ali i metonimijsku dubinu višeslojnog izraza. Kao što se i u uputstvu sugeriše „NE ČITAJTE IZMEĐU REDOVA“ Kodarove aforizme treba pustiti blizu sebe, u svijest i s povjerenjem. Tako se najbolje doživljavaju i tek tako se u njima može osjetiti autentična originalna vrijednost čvrstih Kodarovih životnih stavova.

Autor je ostvario i duhovite bisere, prekrasne minijature koje odmah bude spontan smijeh – „U našoj bajci je baka još živa! Pojeo vuk magarca.“ ili „Ražanj je jedan od najzdravijih stubova Srpstva.“
Kodar je svoju „usijanost“ hladio zrelo kroz tematske lukove svoje ćuprije podijelivši zbirku u 11 činova: Igra bez granica, On, Izborni san, Srpska posla, Na ivici Marice, U prvom licu množine, Životinjski krik, Životni ogrizak, Ljubav na zadnji pogled, Dar-mar i Prosto prošireno.

Njima je premostio svoju ćupriju misli i promišljanja kao i stari neimar čuvenu građevinu na Drini koja ima jedanaest lukova, ali, na sreću, bez gubitaka uspio da pređe na drugu obalu suv i bezbjedan. To u našoj književnosti nije lako, posebno, jer su 400 aforističkih poruka nikle u njegovoj vrućoj glavi, a kako sam Samardžić zaključuje „U vrućoj glavi jezik je hladno oružje.“

Otvorite, ima izać – ušla je u život na velika vrata, a Darko Samardžić Kodar dodao je svom umjetničkom mozaiku svestranosti još jednu izbrušenu kreativnu kocku.

Knjiga je izašla u izdanju „Bine“ iz Banja Luke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP