FORGOT YOUR DETAILS?

Objavio roman kojeg je pisao 35 godina

уторак, 06 октобар 2015

Jedan od najaktivnijih poslenika na srpskoj iseljeničkoj kulturnoj sceni u Kanadi, Radomir Baturan iz Toronta, objavio je roman „Kustos Mezezija“ pisan punih 35 godina.

Jermeni, Srbi, roman

Kustos Mezezija, roman Radomira Baturana

Roman, podjeljen u šest dijelova, odnosno u 68 glava, i odštampan na 550 strana, govori o viševjekovnoj patnji i bolu jermenskog i srpskog naroda.

Istorijski dokumentovanom pričom o Jermenima i Srbima autor se trudio da pohvata i nadoveže potrgane konce jermenske porodice Mezezija na Balkanu, od bitke na Sirakuzi 663. do NATO bombardovanja Srbije 1999.

Među stotinama likova sa prostora Balkana, istočnog Sredozemlja i Bliskog istoka, izdvajaju se kustos Mezezija i konzervator Bogumil, oba iz Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

„Baturanov roman hoće da saopšti: postojimo na strašnom mestu i u strašnom vremenu. Hoćemo li stići i uteći, ne znamo. Ali postojimo“, napisao je u recenziji čačanski profesor književnosti Vladimir Dimitrijević.

Roman „Kustos Mezezija“ objavio je beogradski izdavač „Katena mundi“, a osim na predstojećem Sajmu knjiga, biće tokom oktobra predstavljen u više gradova u Srbiji, kao i u Londonu i Kanadi kasnije ove jeseni.

Radomir Baturan magistrirao je na romanima Borislava Pekića, a doktorirao na književnom djelu Rastka Petrovića na Univerzitetu u Beogradu. Autor je prve antologije srpskog metafizičkog pjesništva „Od Rastka do Rastka“, kao i jedne knjige proze i dve zbirke pjesama.

Prije odlaska u Kanadu 1996, Baturan je bio naučni saradnik Instituta za književnost i umjetnost u Beogradu. U Torontu je osnovao, uređuje i izdaje dvojezični časopis za književnost i kulturu „Ljudi govore“, čiji jubilarni, 25. broj, uskoro izlazi iz štampe.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP