FORGOT YOUR DETAILS?

Ništa bez bakine priče

понедељак, 21 фебруара 2005

glas-nista-bez-bakine-price

Izvor: Glas Srpske;

Gube li bajke bitku sa crtanim filmovima

Karikaturista i slikar Darko Samardžić kaže da animirani filmovi prate suštinu bajke, ali da su one ipak na prvom mjestu

Kada se priče ekranizuju, one postaju filmska industrija, a sve manje čarobna priča o o princezama i vitezovima. Bajka je preteča, a poslije se kroz crtani film djeca upoznaju sa likovima. Tako, maštu koju bude dok čitaju bajku, najmlađi upotpune gledajući crtać – tvrdi Samardžić.

On smatra da je djeci potrebno najprije pročitati bajku, jer oni imaju potrebu da postavljaju pitanja, da se uključe i postanu dio priče.

Kreativnost mališana je, dok gledaju animirane, ograničena, jer oni, jednostavno, ne stignu da komentarišu dogodovštine junaka i da ih dožive kao kad im čitaju priču. Tužno je što, zbog brzine življenja roditelji sve više prepuštaju djeci da sami čitaju ili gledaju crtaće, a često i ne saslušaju njiove komentare i kritike – ističe Samardžić.

Nekad i sad

Crtani film u američkoj produkciji iz rane Diznijeve ere bio je raj za bajke, u kome pravda uvijek odnosi pobjedu. On je stvarao svoje junake kao što su Paja Patak, Duško Dugouško, Miki Maus, Šiljo, ali i crtane verzije mnogih svjetskih bajki. Današnji cratći su proizašli iz moderne naučno-fantastične produkcije, koja sve više udaljava djecu od čarobnog svijeta mašte – priča karikaturista Darko Samardžić.

U svijetu se danas, nastavlja on, forsiraju crtani filmovi, u kojima se ističu nasilje i akcija, a sve manje naglašavaju moralne i lirske kategorije.

Glasove glavnim junacima u crtaćima pozajmljuju poznati filmski glumci, što im daje veći značaj i gledanost, pogotovo ako se zna da mladi sve više idola pronalaze ufilmskim zvijezdama. Gledajući talve crtane filmove, djeca se sve više udaljavaju od pričica, kojima su ih uspavljivale bake – smatra Samardžić.

 

M. Jotić i S. Desnica

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP