FORGOT YOUR DETAILS?

Ko je bio Mika?

среда, 15 јул 2015
Miroslav Antić

Miroslav Antić

Ko je bio Mika? Šta je bio Mika?

Mika je bio jedno neponovljivo čudo. Kad je pio, pio je, kad je uživao, uživao je. Ili, bio je slikar, novinar, filmadžija, i prije i poslije svega hedonista, boem i pjesnik.

Mika Antić rođen je 14. marta 1932. godine u Mokrinu, tu završava osnovnu školu. Gimnaziju pohađa u Kikindi, završava je u Pančevu, a onda prelazi Dunav i upisuje se na Beogradski univerzitet. Radio je Mika mnogo toga i sticao iskustvo, bio je mornar, zatim je radio u dječijem pozorištu! Bio je novinar, filmski stvaralac, ali svuda je sa sobom nosio svoj Mokrin gdje je proveo djetinjstvo i zbog toga čitav život ostao dijete. Djeca su ga voljela i on njih. 24. juna 1986. godine Mika je napustio ovaj svijet, ali ne i nas. Za svog, ne baš dugog života, nagrađivan je značajnim nagradama, ali ni približno koliko smo mi nagrađeni Mikom. Ako me pamćenje ne vara, sad davne sedamdeset i sedme godine, na Kolarcu u velikoj sali bilo je književno veče. Nikada ni prije toga, a ni kasnije, nisam imao priliku da vidim i čujem toliko velikana pisane riječi na jednom mjestu.

Desanka Maksimović: Šta vam ja mogu reći posle Mike?

Ne usuđujem se da nabrajam, izostaviću ili pridodati, jer sjećanje je varljivo. Nizali su se, jedan za drugim, kao niz najboljih bisera. Atmosfera je bila nevjerovatna. Činilo mi se da niko ne diše i da su se svi pretvorili u jedno veliko uvo. I na red dolazi Mika, sa svojim baritonom! Prvi put sam čuo da kazuje Vojvodinu, grmjelo je sijevalo, a sve bilo mirno kao njegova Vojvodina! Aplauz je bio neviđen, dug. Dug i jak. Takva salva aplauza jedino se mogla čuti kada je govorio Tito! Poslije njega Desanka, Velika Desanka, u svemu velika i skromna, kaže: „Šta vam ja mogu reći posle Mike?

Imala je Desanka šta da kaže, ali mi je ostalo urezano to koliko su svi voljeli i poštovali tog vječitog derana Miku. Ili je htjela samo da mu uzvrati, jer Mika je na jednoj pjesničkoj večeri rekao: „Ja nikad nisam napisao prvu pesmu, ja sam napisao drugu pesmu, a prvu sam prepisao od Desanke Maksimović!“ Bio je „kukavica“, poslije kliničke smrti vratio se bez onog iskustva sa svjetlošću. To niko ne zna, to je tajna za bezvremene prostore i, tragajući za tim, bio je veliki najveći. I kako “još šašav leti i živi u našim dušama“!

Rajko Dulović – Karlo za “Suštinu poetike“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP