FORGOT YOUR DETAILS?

Karikature Muhameda u inat francuskim muslimanima

уторак, 18 септембар 2012

PARIZ – Francuski satirični nedjeljnik „Šarli Ebdo“ saopštio je da će u najnovijem izdanju objaviti nekoliko karikatura proroka Muhameda.

karikaturaUrednik nedjeljnika, prvobitno karikaturista koji koristi ime Šarb, rekao je da će te karikature „šokirati one koji žele da budu šokirani“.
Karikature će se pojaviti u izdanju koje će se u srijedu naći u prodaji, prenijela je agencija AFP.
Odluka satiričnog lista da objavi karikature, došla je usred velikih protesta u muslimanskom svetu zbog filma snimljenog u SAD u kojem se ismijava prorok Muhamed a muslimani karakterišu kao nasilni.
Povodom namjera francuskog nedjeljnika, odmah su se oglasili francuski politički i verski lideri koji su pozvali na odgovorno ponašanje.
Premijer Francuske Žan-Mark Ero saopštio je da neće odobriti nikakve preterane reakcije.
Savet muslimana u Francuskoj, glavno predstavničko telo islamske populacije koja u toj zemlji iznosi četiri miliona, saopštio je da „najoštrije osuđuje ovaj novi čin islamofobije“.
„Hitno apelujemo na muslimane u Francuskoj da ne reaguju na tu provokaciju“, navedeno je u saopštenju Saveta muslimana.
Najviši predstavnik pariske najveće džamije, Dalil Bubaker, rekao je da je zaprepašćujuća odluka da se objave karikature proroka Muhameda.
On je izrazio zabrinutost zbog toga i dodao da postoji mogućnost da najavljene karikature dodatno povećaju bijes širom muslimanskog sveta.
Bubaker je francuskim muslimanima poručio da ostanu mirni.

izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP