FORGOT YOUR DETAILS?

Karikatura u RS: Šala na tuđi račun

понедељак, 14 марта 2005

Izvor: Glas Srpske;

karikatura-u-srpskoj

 

KARIKATURE u Republici Srpskoj ne utiču mnogo na savjest političara, ali su svakako refleks dnevne politike. Republika Srpska ima dosta dobrih karikatura ličnosti i one se zaista mnogo eksploatišu.

Veliki razlog tome jeste nedostatak dobrih fotografija ili urednici uzimaju takvu karikaturu da bi malo razbili monotoniju od silnih fotografija – rekao je za naš list karihaturista Darko Samardžić.

On je dodao da je malo umjetničkih karikatura. Sve više prelaze u ilustraciju što je njihova zelika mana.

– Rijetko se viđaju karnkature bez riječn, koje su po meni najbolje. Mnoge od njih prati tekst kako bi lakše objasnio popratni crtež i uveo gledaoca u suštinu karikature i njene poruke.

Nema dovoljno pročišćenih karikatura i sitnice dosta odvlače gledaoca od glavne ideje – kaže Samardžić.

Rijetko se ljudi vole šaliti na svoj račun, pa se zbog toga kroz novine provlače karikature da pokažu tuđe mane, loše postupke i nemoral.

– Mnogi urednici listova u nedostatku prave slike, fotografije, ubacuju karikaturu kao ilustraciju teksta a time ona gubi svoju slobodu, postaje propratni dio nisane riječn i pada u drugi plan – smatra Darko Samardžić.

O ljepoti karikature, kaže karikaturista Vojin Stanković, može se govoriti sa više stanovišta.

– Posebna je njena jednostavnost izraza i iskričavost njene poente. Draž je u tome što gledalac karikaturu gleda i čita – ističe Stanković.

Za karikaturu, ako je pratimo od pećinskih crteža, pa do pojave štampe, možemo reći da jedosta lucidna, ali i složena umjetnost.

Ona nije samo, kako se često misli politički komentar sa novinske strane, već lijepo i produhovljeno stvaralaštvo – kaže Vojin Stanković.

Karikatura pripada raznim žanrovima i ona se može naći pa mnogim mjestima i u raznim veličinama: od crteža na kutiji šibica, preko novina do površina na zidovima galerijskih prostora i mnogih zgrada.

– Ona postaje umjetnost onog trenutka kada je dovoljna sama sebi i kad potpuno ispuni umjetnika, ali i kada svojom snagom i jednostavnošću izazove reakciju kod pojedinca.

Karikatura će se vinuti u nebo umjetnosti, tek onda kad je izvadimo iz novinskog klišea, komentara teksta, koji je prati i sputava – rekao je Samardžić.

Udruženje

– Karikatura u Republici Srpskoj je pala na najniže grane, a što se tiče udruživanja karikaturista u neka društva, da li to bila amaterska ili profesionalna, nikad nije bilo. Krivac za to je jeste i država koja nikad nije pomogla razvoju karikature – rekao je Darko Samardžić.

Vojin Stanković smatra da Udruženje karikaturista Relublike Srlske ne postoji, jer nema dovoljno članova za njegovo osnivanje.

 

Kvalitet karikature se prema njegovim riječima, ogledaju njenoj ideji i poruci. Ona mora bi ti jednostavna i jasna. Karikatura je odlična kad kao strijela pogodi temu u centar, izazove osmijehe, ljutnju, strah, zabrinutost.

– Za nju je veoma loše kad jekritika ili bilo kakva reakcija zaobiđu, a najgore je, ipak, ako nikkada ne izađe na svjetlost dana. Trebalo bi da bude zasnovana ia odličnom crtežu ili crtežu koji ne umara oči dok je gledalac posmatra. Naravno, treba da postoji dobra kompozicija crteža kako ne bi lebdjela u vazduhu – rekao je Darko Samardžić.

Na izložbama je, smatra Vojin Stanković, najbitnnja snaga ideje, odnosno kako je svaki autor odreagovao na zadatu temu. Vitna je i virtuoznost crteža, tehnika i stil izrade, kao i originalnost.

– Većina karikatura je naručena, jer profesionalni karikaturisti uglavnom rade za neke novine i imaju svoje stalne rubrike. Izloženi crteži djelimično se mogu smatrati naručenim, ako je tema strogo određena – priča Vojin Stanković.

Karikatura prati ljude i u većini slučajeva skenira društvo, politiku, događaje, kaže DarkoSamardžić, i zbog toga ima mnogo naručennh karikatura sa osnovnim razlogom da svojom snagom ogoli čovjeka i pokaže njegovu nesavršenost.

 

S. Desnica

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP