FORGOT YOUR DETAILS?

Kako da fotografišete dugu

четвртак, 21 маја 2015

Duga je jedna od prirodnih pojava koja ima moć da vas zaustavi u pokretu. Pojave se odjednom u vrijeme kada to najmanje očekujete. Duge su prelijepe, ali kako da ih ovjekovječite svojim foto-aparatom?

Duga

Duga

Pronađite dugu

Ovo je najvjerovatnije najteži dio čitavog procesa fotografisanja duge. Njihovo pojavljivanje zavisi od velikog broja uslova i često se pojave bez ikakve najave ili predznaka.
Međutim, budite spremni na pojavljivanje duge ako su ispunjena dva uslova – kiša i sunce koje sija. Iz tog razloga one se često pojavljuju kada se približava oluja, kao i oko vodopada, vodoskoka i sličnih vodenih tvorevina.

Pozadina

Pošto su duge providne jedan od ključnih faktora o kojima morate da vodite računa je da njihova pozadina bude takva da budu istaknute što je više moguće. U idealnoj situaciji trebaće vam pozadina koja nije prenatrpana i koja sadrži uglavnom tamnije boje (tamni oblaci, planine i slično). Iako nije uvijek moguće pronaći adekvatnu pozadinu – možda ćete ustanoviti da možete da promijenite ugao pod kojim snimate ili da se fokusirate samo na dio duge koji se nalazi ispred odgovarajuće pozadine.

Kompozicija

Iako su duge prelijepe – ono što je okružuje u najvećoj mjeri utiče na to da li će vaša fotografija duge da se ističe u odnosu na druge. To znači da je veoma važno da pažljivo osmislite vašu kompoziciju kada fotografišete dugu. Posebno obratite pažnju na sljedeće faktore:
• Pozicioniranje – kako pozicionirate dugu (i ostatak pejzaža) u vašem snimku je veoma važno. Fotografska pravila kao pravilo trećine može da bude od koristi kada razmišljate o fokalnoj tački i vođenju pogleda posmatrača u vašu fotografiju.
• Krajnje tačke duge – tačka u kojoj duga dotiče zemlju /horizont je važna tačka u fotografiji duge. Ovo je prirodna tačka interesovanja zato vodite računa o njoj dok kadrirate fotografiju. Možda ćete željeti da zumirate na ovu tačku ili da brzo
promijenite poziciju kako biste je poravnali sa nekim drugim objektom u sceni.
• Različite perspektive – brzo eksperimentišite sa različitim fokalnim dužinama (ako imae različite objektive ili zum objektiv). Širokougaoni objektiv koji može da uhvati čitavu dugu može da vam da predivne široke snimke – ali ne zaboravite da zumiranje na deo duge može takođe da da spektakularne rezultate. Posebno obratite pažnju na mjesta u kojima se duga sreće sa drugim objektima – ili na početak i kraj duge.

Prednji plan

Nemojte da razmišljate samo o pozadini fotografije duge – uzmite u obzir i prednji plan. To može da kreira dodatne tačke interesovanja snimku i može da vodi oko prema tački fokusiranja. Takođe pazite da se u prednjem planu ne nađu neki objekti koji će nepotrebno da odvlače pažnju.

Više duga

Imajte na umu da tamo gdje ima jedna duga često se nalazi i druga – ili barem još jedan sloj preko prvog. Uključivanje obe duge u snimak može da da još interesantniji rezultat.

Polarizacioni filter

Ako imate polarizacioni filter eksperimentišite sa njim tako što ćete ga rotirati kako biste vidjeli kakve efekte će imati na snimak. Ustanovićete da tako možete da dobijete različite zasićenosti boja, refleksija i nivoa kontrasta u snimku što može drastično da utiče na kvalitet fotografije i pomogne vam da se duga još više istakne.

Blenda

Biranje različitih blendi će imati manje uticaja na samu dugu a više uticaja na ukupni snimak. Birajte mali otvor blende i dobićete fotografiju u kojoj je veći dio scene u fokusu (veća će biti dubina polja).

Stativ

Stabilizovanje fotoaparata prilikom fotografisanja pejzaža je važno, ali je posebno važno kada fotografišete duge pošto se one često pojavljuju u tamnijim uslovima (kao pred oluju) a ako koristite polarizacioni filter i mali otvor blende vjerovatno ćete trebati da upotrebite sporiju brzinu zatvarača. Naravno, fotografije duge nisu nešto što možete da planirate, tako da ćete možda morati da nađete neke alterantivne načine stabilizacije fotoaparata (kamen, panj, drvo, zid i tako dalje).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP