FORGOT YOUR DETAILS?

Italijani traže od Francuza da im vrate Mona Lizu

уторак, 04 децембра 2012

RIM – U Italiji je počela kampanja za vraćanje najčuvenije slike na svijetu – „Mona Lize“ Leonarda da Vinčija u „rodni grad“ Firencu iz Francuske, gdje se nalazi već oko pet stotina godina.

 

Mona Liza

Mona Liza

„Mona Liza“, poznata i kao „Ðokonda“  („Portret gospođe Lize del Ðokondo“), već skoro dva vijeka čuva se u pariskom muzeju „Luvr“.

Nacionalni komitet Italije za istorijsko i kulturno naslijeđe na čelu je pokreta za vraćanje Leonardove slike, a ispod peticije Komiteta potpise je stavilo već blizu 150.000 ljudi.

Predsjednik Komiteta Silvano Vinćeti uputio je zahtjev sa molbom za susret novoj francuskoj ministarki kulture Oreli Filipeti (Aurelie Filippetti) kako bi se razgovaralo o toj ideji.

On je uvjeren da će Filipetijeva, zbog svog italijanskog porekla, ne samo pristati na susret, već će i shvatiti motive kojima se rukovodi Komitet želeći da vrati umjetničko djelo.

Na slici je prikazana žena zagonetnog izraza lica kako sjedi ispred pejzaža, a godišnje je vidi više miliona posjetilaca muzeja.

„Mona Lizu“ su 1911. godine iz Luvra ukrali lopovi odjeveni u uniforme muzejskih čuvara, a pronađena je dvije godine kasnije u hotelskoj sobi italijanskog konobara Vićenca Perude u Firenci.

U Italiji je slika izložena tek jednom. Prije nego što će poslije pronalaženja biti poslata u Pariz, bila je izložena u firentinskoj galeriji Ufici i u Rimu.

Leonardo je Ðokondu naslikao između 1503. i 1505. godine, a 1516. – tri godine do smrti odnio ju je sa sobom u Francusku i za života se nije rastajao od nje.

Smatra se da je francuski kralj Fransoa Prvi, koji je vladao u prvoj polovini XVI veka, kupio sliku od nasljednika Leondardovih učenika.

Portret je čuvan u kraljevskom zamku Fontenblo, a potom ga je Luj XIV odneo u svoju novu rezidenciju – palatu Versaj. Poslije Francuske revolucije krajem 18. vijeka slika je odnijeta u Luvr, koji je pretvoren u muzej.

izvor: Večernje novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP