FORGOT YOUR DETAILS?

Ispod površine Pikasove slike… još jedna Pikasova slika

среда, 18 јуна 2014

VAŠINGTON – Ispod površine jednog od najranijih remek djela čuvenog Pabla Pikasa „The Blue Room“ američki kustosi i naučnici su uz pomoć infracrvenih zraka otkrili skrivenu sliku.

The Blue Room

The Blue Room

U proteklih pet godina oni su radili na skrivenoj slici na kojoj se nalazi portret nepoznatog muškarca, a pitanje koje se nameće je ko je taj čovjek, prenosi AP.

Konzervatori su dugo sumnjali da se nešto nalazi ispod Pikasove slike iz 1901, koja se nalazi u Kolekciji Filipsa u Vašingtonu od 1927.

Infracrveni snimci su prvi put 2008. otkrili bradatog čovjeka, glave oslonjene na ruku sa tri prstena, a na sebi ima jaknu i leptir mašnu.

Tehnička analiza je potvrdila da je sakriven portret Pikaso naslikao vjerovatno neposredno prije slike „The Blue Room“, navode kustosi.

Nakon što su otkrili portret konzervatori su koristili i druge tehnologije skeniranja slike kako bi proučili detalje.

„U zanosu inspiracije on je morao da naslika sliku“, objasnila je kustos Suzan Behrends Frenk otkrivajući da je drugu sliku Pikaso užurbano naslikao.

„On nije mogao sebi da priušti novo platno svaki put kada bi imao ideju za sliku, pa je preslikavao postojeće, a radio je i na kartonu, jer je platno skuplje“, objasnila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP