FORGOT YOUR DETAILS?

Grci u karikaturi

субота, 07 јануар 2012

Svjetski događaji najbolje se predstavlju u štampi kroz politčke karikature koje imaju jaču poruku nego mnogi pisani prilozi. Ako se uz to daju i crtani filmovi koji aktuelizuju svjetske probleme, onda je riječ o maksimalnom političkom i medijskom uticaju na javnost.

Karikatura: "Grčka: nedostatak finansijskih sredstava"

„Grčka: nedostatak finansijskih sredstava“

Karikature bankrotiraju Grčku

Grčka kriza već duže od dvije godine puni novinske stupce, tv vijesti i karikature sa katastrofičnim scenarijima.

Za grčku krizu kancelarka Nemačke, Angela Merkel kaže: “Napredak je učinjen i u Grčkoj“, i dodaje da je cilj smanjiti javni dug Grčke za 120 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) do 2020. godine.

Karikatura: Pregovori grčke vlade i stranih banaka

Pregovori grčke vlade i stranih banaka

Pregovori grčke vlade i stranih banaka nisu postigli uspjeh i banke su najavile da će prekinuti pregovore sa Atinom o modelitetima restrukturiranja javnog duga Grčke, jer strahuju od bankrota. Istovremeno nobelovac Jozef Štiglic upozorava:

„Nedovoljno regulisano tržište kapitala i liberalizacija finansijskog tržišta može doprineti nestabilnosti, a nestabilnost je loša za (privredni) rast i loša je za one koji su siromašni“.

Globalne agencije za kreditnu sposobnost ocjenile su, odnosno produžile, status Grčke kao ekonomije “smeća”, CC što otežava akciju obezbedjivanja podrške stranih povjerilaca, prije svega francuskih i nemačkih banaka.

Grčka je na teškom zadatku – da bezuslovno primjeni mjere EU i MMF i da se izvuče iz krize sa smanjenjem oko 50 odsto grčkog duga ili – da proglasi bankrotstvo i napusti evrozonu.

Mediji na Zapadu, pre svega u Njemačkoj a onda i u Velikoj Britaniji, duže vrijeme najavljuju bankrotstvo Atine ali i prodaju nacionalnih resursa – pre svega ostrva, Akropolj i privredne kapacitete, što vredja nacionalni ponos Grka.

Karikatura: Merkelova pokušava da spašava evrozonu ali i njemačke interese na slučaju Grčke

Merkelova pokušava da spašava evrozonu ali i njemačke interese na slučaju Grčke

Od Grčke do Španije

Najavu negativnih scenarija za Grčku u narednim nedjeljama progonoziraju i junaci Simpsonovih.

Tako svjetski poznat crtani lik Homer Simpson, “gostujući” na američkoj Foks televiziji u “informativnom programu” tokom “razgvora” sa spikerom saznaje da „Evropa prodaje Grčku na eBay-u“.

Politička karikatura daje jasnoću i pregled ali i anticipaciju mogućih događaja.

EU je pred velikim odlukama, da li će Grčka biti prva žrtva krize unutar evrozone ili će biti faktor spasavanja evrozone? Sudbina Grčke čeka Italiju, Portugaliju, Španiju.

Grčka prima “infuzije” od EU, ECB i MMF a druge zemlje čekaju na ishod takve “terapije”

Grčka prima “infuzije” od EU, ECB i MMF a druge zemlje čekaju na ishod takve “terapije”

Podrška EU prema Grčkoj je na snazi ali sa sve više pesimizma da Grčka neće moći da izdrži teret od preko 300 milijardi evra duga ni uz mogućnost otpisa oko 50 odsto duga.

Autor: Nikos Arvanites, ATINA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP