FORGOT YOUR DETAILS?

„Dan bez sunca“ – Ako je čovjek leptir

уторак, 08 октобар 2013

Recenzija romana: „Ako je čovjek vjetar, njegova će sloboda biti beskrajna, a svaka prepreka ispred njega biće razlog da ispriča svoju priču“, zato krenimo baš u priču.

Kad se u čudotvorni svijet romana ušeta preko kratkih priča, ili pak poezije, onda to nije nikakvo iznenađenje, ali ako se u taj isti svijet ušeta preko aforizama onda je to ipak svojevrstan kuriozitet. Baš jedan takav raritet nam je ponudio poznati aforističar i karikaturista Darko Samardžić Kodar.

Do sada, kada je pisana riječ u pitanju, Darko Samardžić je jedino objavljivao „romane u malom” kako neko jednom nazva aforizme, ali je očito, čitajući ovaj njegov romaneskni prvenac, da je daleko od očiju javnosti vježbao svoje književno pero i na nekim drugim komple-ksnijim formama.

U prvom dijelu romana „Život je nigdje”, autor nas upoznaje sa glavnim junakom Markom koji je sanjajući leptirove snove u vječitoj potrazi za osloncem, za suštinom postojanja, za tajanstvenim Crnim jezerom koje, kao i sve druge tajanstvenosti, čuva nekakvu svoju tajnu.

„Put sjenki” je drugi dio romana koji je naizgled samo preko glavnog junaka povezan sa prvim dijelom. Fiktivno počinje u vozu, a sam bog zna kada je zaista počeo.

Treći i završni dio romana „U srcu same tišine” je logičan nastavak drugog dijela i on se u nekim svojim stranicama može posmatrati i kao nadrealističan.

Ovim romanom Darko Samardžić Kodar je svakako osvježio romanesknu scenu Republike Srpske koja ovakav način pripovijedanja vjerovatno nema često priliku da vidi, pogotovo ako svrstamo ovaj rukopis u avanturističke romane novog tipa. Nakon „Dana bez sunca” Darko Samardžić Kodar svakako više neće sloviti samo kao aforističar i karikaturista, već i kao romanopisac koji obećava…

književnik, Miladin Berić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP