FORGOT YOUR DETAILS?

Da li Van Gogova i Matisova djela gube sjaj?

субота, 15 августа 2015

Usljed hemijske reakcije, slike Vinsenta Van Goga i Anrija Matisa polako tamne i gube sjaj, pa postoji opasnost da se pretvore u prljavu bež mrlju, a za to je odgovoran kadmijum, žuti pigment, piše londonski Telegraf.

Van Gog

Cvijeće u plavoj vazi (Van Gog)

Naučnici iz Francuske, Belgije i SAD-a otkrili su da je kadmijum, žuti pigment, koji je često korišćen od strane impresionista, post-impresionista i predstavnika ranog modernog slikarstva, uveliko počeo da gubi boju sa tendencijom da se taj proces nastavi.

Na djelima kao što su „Radost življenja“ Matisa i „Cvijeće u plavoj vazi“ Van Goga, usled dekolorizacije kadmijum žute došlo je do promjene opšteg izgleda i ravnoteže boja na slikama tako da one danas djeluju znatno drugačije, ističu istraživači, prenosi Telegraf.

Pojedini djelovi slike „Radost življenja“, koji su prvobitno bili jarko žute boje, poprimili su, u međuvremenu, oker-bež ton.

„Rezultati ove studije pokazuju koliko je važno da se shvati ne samo hemija izbledjele boje već i hemija za pripremu boja koje su početkom 20. veka koristili najznačajniji umjetnici“, kazala je Dženifer Mas sa Univerziteta u Delaveru.

„Razumjevanje procesa propadanja boja pomaže nam u iznalaženju načina da sačuvamo ova djela za buduće generacije“, izjavila je Mas.

Tim naučnika Evropskog centra za sinhrotronsku radijaciju (ESRF) u Grenoblu, koristio je iks zrake i infracrvenu mikroskopiju kako bi analizirao uzorke oštećene boje.

Ustanovili su da originalno hemijsko jedinjenje korišćeno u pripremi kadmijum žute – kadmijum sulfid, oksidira na svetlu i postaje bezbojno, a može i da u reakciji sa drugim hemijskim elementima dobije bež tonalitet.

Budući da se nastalo oštećenje trenutno ne može popraviti, istraživači savetuju muzejima da promene nivoe osvetljenja i vlažnosti kako bi usporili ovaj nepoželjni proces.

„Kao hemičar bio sam zapanjen činjenicom da se na slikama raznih umjetnika i raznolikog geografskog porijekla, koje se poslednjih 100 godina čuvaju u različitim muzejskim uslovima, javlja slična hemijska transformacija“, rekao je prof Koen Jansen sa Univerziteta u Antverpenu. Istraživanje je objavljeno u čaospisu Applied Physics.

izvor: Londonski Telegraf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP