FORGOT YOUR DETAILS?

Autentifikovana jedna od Da Vinčijevih lobanja

петак, 13 јун 2014

BEČ – Temeljnom analizom koštanih struktura lobanje, pronađene prije 27 godina, konačno je potvrđeno da je pripadala Leonardu da Vinčiju.

Naravno da Da Vinči (1452-1519), uprkos svoj svojoj genijalnosti, nije imao više lobanja, niti je bio bikefalan.

Prema pisanju francuskog lista Figaro, pomenutu lobanju je čuveni renesansni majstor napravio u periodu između 1504. i 1508, a javnost je za nju saznala kada ju je 1987. kupio bračni par iz Nemačke, Gertrude i Vilfrid Rolshauzen, od jednog trgovca antikvitetima.

Bilo je potrebno blizu tri decenije da se glava autentifikuje. Vezu između nje i toskanskog genija prvi je uspeo da uspostavi francuski naučnik Rože Saban.

Pariski stručnjak je dokazao da lobanja odgovara Da Vinčijevom anatomskom crtežu „19057 RL“, koji se danas čuva u britanskoj kraljevskoj kolekciji u dvorcu Vinzor, a s kojim dijeli istovetne anatomske greške.

Belgijski istraživač Stefan Misin je, takođe, proučio lobanju i objavio članak o njenom porijeklu u austrijskom časopisu Spriger Viner Mediciniše Vohenšrift.

On je ustanovio da je lobanja napravljena od mješavine ahata, kvarca i gipsa, nazvane „mistioni“, koju je Da Vinči sam izmislio.

izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP