FORGOT YOUR DETAILS?

Andrić „pobijedio“ Tolkina

петак, 06 јануара 2012

Žiri koji je dodjeljivao Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine ocjenio da je remek-djelo jugoslovenske književnosti „Na Drini ćuprija“ vrijednije od „Gospodara prstenova“. Tolkinov roman okarakterisan kao „drugorazredna proza“.

Dodjela nobelove nagrade Ivi Andriću

Dodjela nobelove nagrade Ivi Andriću

Švedski novinar Andreas Ekstrom otkrio je da je prije 51 godinu u izboru za Nobelovu nagradu bio i Dž. R. R. Tolkin, ali da se njegovo ime nije našlo u najužem krugu potencijalnih dobitnika.

Žiri za dodjelu Nobelove nagrade okarakterisao je 1961. godine Tolkinov roman „Gospodar prstenova“ kao „drugorazrednu prozu“ i dodjelio prestižno priznanje Ivi Andriću.

„Tolkinova proza ne može ni na koji način biti dostojna najkvalitetnije naracije“, napisao je svojevremeno član žirija Anders Osterling.
Epsko-fantastički roman „Gospodar prstenova“ proglašen je omiljenom knjigom čitalaca na Ostrvu, ekranizovan je i prodat u milionskim tiražima. Sam Ekstrom nije krio iznenađenje.

„Privatno se više od pet godina bavim istraživanjem dodjele nagrada i ovo je prvi put da sam video Tolkinovo ime među predloženim kandidatima. Danas ima oko 300 prijedloga godišnje, prije pedesetak godina njihov broj kretao se oko 50. I niko nije mogao ni da pretpostavi ko je pobjedio“.

Žiri je u zvaničnom obrazloženju nagrade odao priznanje Andriću za „epsku snagu romana, kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“.

Pobednički roman, o građenju i sudbini mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, takođe je preveden na većinu svjetskih jezika.

Reditelj Emir Kusturica najavio je da će narednih godina snimiti film na osnovu Andrićevog kapitalnog dela, a za potrebe snimanja u Višegradu sagradiće i „Kamengrad“.

Grad napravljen za potrebe ekranizacije romana sastojaće se od oko 50 renesansnih kuća, trgova, prodavnica, pijaca, pozorišta, sve u cilju što realnijeg predstavljanja „Andrićevog“ Višegrada i okoline.

izvor: Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

TOP